Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii!


Daca ti-a placut situl meu,

ajuta-ma sa-l intretin
si sa-l imbunatatesc !


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

 GRATIS! Cartea
"Ghid de Medicina Naturista"

DVD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

GRATIS! Cartea
"Secrete si Retete Culinare"


CD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

GRATIS! Cartea
"Cure, Diete, Sfaturi

si Programe pentru Slabire"


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

 

Enciclopedie Naturista

 

Remedii naturiste

 

Terapii alternative si complementare

 

 

 


Subscrie la canalul YOUTUBE

 

Produse apicole - Nectar

Nectarul este un lichid dulce zaharos, secretat de glandele nectarifere, care constituie alaturi de polen hrana de baza a albinelor.
Glandele nectarifere sau nectariile se īntālnesc pe toate organele vegetative, cu exceptia radacinilor.
 
Astfel, nectarinele se gasesc pe partile constituente ale florii, ca sépale, petale, stamine sau pe cārpele de asemenea pe frunze, stipele, bractee sau axe.

Dupa pozitia lor pe plante se diferentiaza doua categorii de glande: glande nectarifere florare, care sunt localizate īn interiorul florii, pe diferite componente florale.
Astfel, la Tiliaceae si la Malvaceae nectaiiile sunt situate pe partea interna a sepalelor, la Berberidaceae si Ranunculaceae la baza petalelor, la Hippocastanaceae si Sapindaceae īntre petale si sépale, la Aceraceae si Cruciferae la baza staminelor, la Compositae si Onagraceae la baza stilului, la Umbelliferae īn partea superioara a ovarului, la Labiatae si Hydrophyllaceae la baza carpelelor, la Papilionaceae si Rosaceae īntre androceu si gineceu etc.

Astfel, momentul optim de secretie la o serie de specii nectarifere se īnregistreaza īn cursul diminetii (8-14), ca de exemplu la floarea soarelui, salvie, isop, facelia etc, īn timp ce la alte specii īn cursul dupa-amiezii pāna seara tārziu, ca de exemplu la teiul alb, teiul pucios etc,
īn acest sens frecventa de zbor a albinelor este determinata de intensitatea secretiei de nectar, īnregistrāndu-se frecventa maxima īn momentul cānd plantele respective secreta cea mai mare cantitate de nectar cu cel mai ridicat continut īn zahar.

Daca o planta nectarifera prezinta īn cursul zilei doua maxime de secretie si frecventa albinelor pe florile respective īnregistreaza doua maxime, corespunzatoare celor doua etape de secretie abundenta.
Productia de nectar variaza cantitativ si calitativ, īn functie de specie, soi, varietate, vārsta plantei, pozitia florilor pe planta sau pe inflorescenta, culoarea florii, stadiul de īnflorire etc.
Referitor la vārsta plantelor s-a constatat la unii arbori meliferi, ca de ex. La salcām, jugastru etc, ca maximum de secretie nectarifera se īnregistreaza īn general la vārste mijlocii, respectiv 10-30 ani, īn timp ce la plantatiile tinere 5-6 ani, sau la masivele de peste 50-55 ani, secretia de nectar este mai mica, iar recoltele de miere ce se obtin sunt mai slabe.

Concentratia optima a nectarului

Scaderea potentialului nectarifer la aceste specii este determinata nu numai de starea fiziologica mai slaba a arborilor batrāni, ci si de micsorarea treptata a numarului de flori pe arbore, respectiv pe unitatea de suprafata.
O mare variabilitate a productiei de nectar īn timpul aceleiasi perioade de īnflorire s-a īnregistrat īn cadrul lucrarilor de urmarire a evolutiei culesului la salcām si tei.

Concentratia optima a nectarului este īn jur de 40-50%, cānd randamentul la cules este ridicat, iar prelucrarea acestuia īn miere este mult usurata.
Daca īnsa concentratia se afla sub 5% nectarul nu mai este cules de albine. Limita de acceptare īn ceea ce priveste concentratia nectarului este īn functie de abundenta florei melifere si de anotimp.
Primavara si vara de exemplu, cānd exista īn general o flora bogata, albinele sunt mai exigente si cerceteaza numai florile al caror nectar prezinta o concentratie mai ridicata (30-40% zahar), īn timp ce primavara timpuriu si toamna, cānd florile sunt rare, limita de acceptare a concentratiei scade pāna la 7-10% zahar.

Alte produse apicole

Ceara de albine

Laptisor de matca

Mana

Pastura

Polen

Propolis

Venin de albine[ Magazin Produse Calivita ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii

 

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { FAQ } { Contact }
[ Afacerea Calivita ] [ Cum devin membru ] [ Avantaje ] [ Pasi catre succes ]

Urmareste-ne pe Youtube si Facebook

Copyright © 2003-2018 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google