Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii!


Daca ti-a placut situl meu,

ajuta-ma sa-l intretin
si sa-l imbunatatesc !


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

 GRATIS! Cartea
"Ghid de Medicina Naturista"

DVD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

GRATIS! Cartea
"Secrete si Retete Culinare"


CD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

GRATIS! Cartea
"Cure, Diete, Sfaturi

si Programe pentru Slabire"


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

 

Enciclopedie Naturista

 

Remedii naturiste

 

Terapii alternative si complementare

 

 

 


Subscrie la canalul YOUTUBE

 

Produse apicole - Pastura

Este polenul conservat de catre albine, dupa ce sufera o anumita transformare, care începe imediat dupa depunerea sa în celulele fagurelui, când a devenit o masa omogena aderenta de peretii sai.
în primele saptamâni dupa depozitare, polenul este supus unor procese biochimice fermentative, sub influenta unor substante secretate de albine, a unor microorganisme, a temperaturii ridicate din stup (+35°C) si umiditatii crescute din cuib.
Pastura este un produs natural mult mai valoros din punct de vedere terapeutic decât polenul, cu largi perspective de viitor, dupa parerea unanima a specialistilor.

Recoltarea pasturii


Pastura sau polenul pasta, se recolteaza, ca atare, din celulele fagurelui.
Se pastreaza la fel ca si polenul, granule, în borcane de sticla colorata, închise ermetic, la adapost de lumina, caldura, umiditate si surse de contaminare.
 

Valabilitate 2-3 zile, la temperatura camerei si o saptamâna la frigider.

Este de doua ori mai activ decât polenul.
Pastura tinuta în stup, în faguri, ca si mierea poate ramâne activa 6-12 luni. Scoasa din stup, tot în fagure, poate fi pastrata cu activitate utila, la frigider, maximum o saptamâna. Pastura scoasa din fagure, la aer, se altereaza foarte rapid, în 2-6 ore.
„Descarcat" în celulele fagurelui, polenul care ajunge în stup este preluat de catre albinele tinere (în primele zile de viata când înca nu zboara).
Ele îl farâmiteaza cu mandibulele, îl framânta adau-gându-i enzime din corpul lor si îl preseaza cu capul, prin lovituri aidoma celor ale berbecului, în celulele fagurilor, pe care le umplu în proportie de 2/3 din volumul lor.
Sub influenta unor fermenti, a enzimelor adaugate la temperatura de 35°C în întunericul stupului, în conditii de umiditate atent controlate, are loc un limitat proces de fermentare.

Albinele conserva acest „preparat", adaugând miere în treimea goala a celulelor, apoi le astupa cu o pelicula fina de ceara. In felul acesta, cu un „stagiu" de rninmium 30 de zile în stup, polenul devine pastura.
Fireste, o „pastila" de pastura are forma celulei fagurelui si marimea a 2/3 din volumul acesteia, iar greutatea este cuprinsa între 0,100 si 0,175 g, dar „puterile" ei sunt uriase pentru sanatatea puietului si a oamenilor.

Numita de catre apicultori si „pâinea albinelor", ea este folosita de catre albinele doici, în proportii numai de ele stiute, la cresterea puietului.
Daca pastura lipseste din hrana acestuia, albinele viitoare vor fi mai „debile", vor trai mai putin, iar „poverile" de nectar, polen si apa pe care le vor aduce în stup vor fi mai mici.

Foarte putini apicultori se încumeta sa recolteze pastura: colonia de albine risca sa ramâna fara „pâine"; scade productia de miere si ceara; fagurele „depozit" trebuie distrus inevitabil; extragerea din celule, migaloasa, cere prea mult timp; valoarea alimentara si terapeutica a pasturii este mai putin cunoscuta decât cea a polenului etc.
Când cosuletele sunt pline, albina se întoarce la stup pentru a le da în primire altor albine care le iau, le amesteca cu miere si secretii si le depun sub forma de pastura în celulele fagurilor din stup.

Alte produse apicole

Ceara de albine

Laptisor de matca

Mana

Nectar

Polen

Propolis

Venin de albine[ Magazin Produse Calivita ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii

 

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { FAQ } { Contact }
[ Afacerea Calivita ] [ Cum devin membru ] [ Avantaje ] [ Pasi catre succes ]

Urmareste-ne pe Youtube si Facebook

Copyright © 2003-2018 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google