Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii!


Daca ti-a placut situl meu,

ajuta-ma sa-l intretin
si sa-l imbunatatesc !


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

 GRATIS! Cartea
"Ghid de Medicina Naturista"

DVD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

GRATIS! Cartea
"Secrete si Retete Culinare"


CD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

GRATIS! Cartea
"Cure, Diete, Sfaturi

si Programe pentru Slabire"


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

 

Enciclopedie Naturista

 

Remedii naturiste

 

Terapii alternative si complementare

 

 

 


Subscrie la canalul YOUTUBE

 

Laptisor de marca

Laptisorul de matca este o substanta organica foarte complexa, albicioasa, opalescenta, cu reflexe sidefii, de consistenta gelatinoasa, cu gust foarte acru si miros caracteristic, asemanator ca forma cu laptele condensat.
 
Este produs de albine īntre a 5-a si a 14-a zi a existentei lor (lucratoare, supranumite doici) pentru a hrani matca īn tot timpul vietii sale si toate larvele coloniei, pe timp liinitat īn functie de rolul lor īn stup.

Din punct de vedere biologic deci, laptisorul albinelor este produs natural apicol, numai de secretie, este deci un produs apoterapic (hormonoterapic) cunoscut sub denumirea comerciala de „laptisor de matca" sau royal-jelly.
Laptisorul de matca īsi schimba foarte rapid culoarea, consistenta, gustul si mirosul, īn contact cu aerul si foarte probabil īsi pierde o parte din factorii sai activi, schimbāndu-si compozitia din fluid vāscos alb-galbui devenind solid sticlos, brun-īnchis.
Se altereaza foarte repede la lumina, la aer, la caldura, chiar si la temperatura obisnuita, la umiditate, īn mediu alcalin sau prin īnvechire.

In contact cu metalele da produsi toxici. Desi teoretic pot exista diferente īntre laptisorul destinat matcii si cel destinat diferitelor categorii de larve, mai pot exista si diferente de la un anotimp la altul, la aceeasi familie, sau de la o familie la alta sau de la o rasa la alta, precum si diferente dupa conditia fiziologica sau patologica a albinelor tinere care secreta laptisorul.
Practic, lipsa de cunoastere precisa si de identificare rapida a compozitiei sale nu ne permite astazi nici sa constatam, nici sa infirmam existenta unor sortimente deosebite de laptisor.

īn stadiul actual, avem la dispozitie laptisorul conservat, fie īn stare naturala, la termostat, la +4°C, fie liofilizat dupa diverse metode sau īnglobat īn miere.
Oricum ar fi īnsa, este partial inactivat si adesea inutilizabil īn mod specific medical.
Se pare ca laptisorul albinelor, provenit din glandele lor faringiene, ar fi variabil īn functie de nevoile pentru care este secretat, deci s-ar presupune existenta a patru mari sortimente de laptisor de albine:

  1. pentru matca
  2. pentru larvele de matca
  3. pentru larvele de trāntori
  4. pentru larvele de lucratoare

Aceste patru sortimente ar avea si ele variatii posibile ale unora dintre componente, asa cum am indicat mai sus.
In lipsa unui mijloc sigur de recoltare si pastrare activa, laptisorul se poate lua si administra cu activitate maxima numai direct si imediat de la stup, īntrucāt preparatele care se gasesc īn comert au activitate diminuata.
Dintre toate produsele stupului, laptisorul de matca pare a fi substanta cea mai alterabila.
Cu toate progresele facute, īnca nu exista o metoda sigura de recoltare si conservare a unui produs de laptisor cu activitate certa stabila, standardizata, dintr-un sortiment cu origine cunoscuta.

Asa cum se prezinta astazi laptisorul de matca, chiar la stup, daca este recoltat cu lanteta de metal, nu mai este valabil medical.
Deci, proaspat la stup, trebuie recoltat cu o lanteta de os, plastic sau sticla si pus īntr-un pahar cu putina apa sau īntr-o lingurita din plastic, os sau sticla si servit imediat pentru a avea activitate medicinala utila si sigura.
Laptisorul din fiole liofilizate nu este testat biologic si deci nu este fiabil medicinal.
Laptisorul īncorporat īn diverse preparate suporta aceeasi critica, laptisorul nu se poate pastra astazi īn afara stupului decāt cāteva minute si īn stup cāteva zile - 3-5.

Termenul real de valabilitate este de cāteva minute īn afara stupului si de cāteva zile īn interiorul stupului īn celulele fagurelui cu puieti.
Prezentarea comerciala actuala este īnca empirica, chiar si īn tarile cu tehnologie si industrie foarte dezvoltate. Astfel, pentru preparatele respective se considera un termen de valabilitate a laptisorului de matca de 6-12 luni, dar practic nu se ofera nici o posibilitate de testare a activitatii produselor respective.

Alte produse apicole

Ceara de albine

Mana

Nectar

Pastura

Polen

Propolis

Venin de albine[ Magazin Produse Calivita ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii

 

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { FAQ } { Contact }
[ Afacerea Calivita ] [ Cum devin membru ] [ Avantaje ] [ Pasi catre succes ]

Urmareste-ne pe Youtube si Facebook

Copyright © 2003-2018 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google