Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii!


Daca ti-a placut situl meu,

ajuta-ma sa-l intretin
si sa-l imbunatatesc !


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

 GRATIS! Cartea
"Ghid de Medicina Naturista"

DVD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

GRATIS! Cartea
"Secrete si Retete Culinare"


CD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

GRATIS! Cartea
"Cure, Diete, Sfaturi

si Programe pentru Slabire"


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

 

Enciclopedie Naturista

 

Remedii naturiste

 

Terapii alternative si complementare

 

 

 


Subscrie la canalul YOUTUBE

 

Cordul si sistemul circulator

Cordul (inima)

Situarea.

Cordul sau inima este atarnat in cavitatea toracica pe niste ligamente. El se afla in proportie de 2/3 in partea stanga, iar 1/3 in partea dreapta a toracelui.

Structura si functia

Cordul este un organ cavitar musculos, avand aproximativ marimea pumnului omului respectiv. Functiile lui sunt :
1. De a impinge sangele in plamani, unde se fac schimburile gazoase (circulatia mica).
2. De a impinge sangele in circulatia mare pentru aprovizionarea intregului organism.
Cordul este impartit in 4 cavitati: doua artrii sau auricule si doua ventricule. Intre fiecare auricul si ventriculul respectiv se gaseste o valva care impiedica refluxul sangelui. Intre auriculul si ventriculul din dreapta si auriculul si ventriculul din stanga se afla un perete despartitor.
In stadiul embrionar cele doua auricule comunica intre ele, peretele despartitor inchizandu-se numai in momentul nasterii, asa ca inainte de nastere sangele trece din auriculul drept in cel stang evitand mica circulatie. Dupa nastere sangele trece din auriculul drept in ventriculul drept si de aici in plamani, unde va fi saturat cu oxigen si readus in auriculul stang.
Am pomenit de aceasta comunicare interauriculara (interatriala) pentru ca ea de multe ori nu se inchide, ceea ce sta la originea celor mai multe cardiopatii innascute.
Cordul nu se hraneste din sangele care circula prin cavitatile sale, ci muschiul cardiac are o retea de aprovizionare proprie: vasele coronariene.

Zona reflexogena

Se afla in talpa piciorului stang

Stari patologice

- Senzatie de angoasa, sau de junghiuri la inima, respiratie dificila.
- Vicii de cord innascute sau dobandite (acestea din urma ca urmare a unor boli infectioase).
- Angina pectorala, infarct de miocard.
- Insuficienta cardiaca, tulburari circulatorii.
- Aritmii.
Senzatie de angoasa, sau de junghiuri la inima, respiratie dificila
Sunt provocate de obicei de balonari, care, prin diafragma apasa pe varful cordului, deranjandu-i functionarea normala (vezi si la capitolul despre tractul gastro-duodenal). Este posibila in cazul cand coloana dorsala este slabita si se produce o ciupire a nervului inimii la radacina acestui nerv.

Vicii de cord

De regula este vorba de o iregularitate valvulara sau de o comunicare interatriala (interauriculara). Din punct de vedere al reflexologiei tratamentul este acelasi, fie ca este vorba de un viciu dobandit sau de un viciu innascut.

Cazuistica

Ultimul copil al doamnei R. era o fetita. De la inceput s-a vazut ca ceva nu era in regula la ea. Era mongoloida si ca multi copii au aceasta caracteristica avand un viciu cardiac. Acest handicap, precum si multe alte boli infectioase care au venit peste ea, i-au intarziat dezvoltarea, asa ca la varsta de aproape 2 ani nu putea sa stea singura in pozitie de sezut. Orice efort era greu pentru ea. Buzele, precum si palmele si talpile picioarelor aveau culoare albastrie, pana ce doamna R. a fost informata de metoda noastra de reflexoterapie.
Ce aratau zonele reflexogene?
Zonele reflexogene: rinichi, suprarenale, ureter, vezica, tractul gastro-duodenal, inima si punctele limfatice erau foarte sensibile la presiune.

Cu toata agitatia si strigatele disperate, copilului i s-a facut zilnic un masaj de 20 minute. Cum era de asteptat, intai s-a schimbat aspectul urinei. Aceasta a fost pana acum clara ca apa de la izvor, dar acum a luat o culoare inchisa si un miros penetrant. Dupa 3 saptamani copilul a avut de mai multe ori manutele si piciorusele de culoare roz, buzele la fel aveau din cand in cand culoare normala, si a devenit mai putin susceptibil la infectii.
Dupa masajul facut timp de 3 luni i s-a facut un control medical. Doctorul se mira: ?Ce s-a mai schimbat fetita asta, arata mult mai bine !? Conform datoriei profesionale a ascultat inima si toracele. La inima a zabovit mult ca si cum ar fi vrut sa caute ceva. Cand privirea lui s-a intalnit cu privirea intrebatoare a mamei, a spus: ?Nu se mai aude suflul; inima copilului lucreaza normal,? Doamna R. era foarte fericita si pe buna dreptate, caci exista pentru o mama o fericire mai mare decat a putea ajuta propriul copil?

Angina pectorala

Asa se numeste arteroscleroza vaselor coronariene. In aceasta afectiune aportul de oxigen este indestulator pentru starea de repaus, dar este insuficient la cea mai mica agitatie sau efort corporal; muschiul cardiac sufera de lipsa de oxigen, ceea ce se manifesta cu o durere spasmodica la nivelul sternului.

Patogeneza

- Functionalitate insuficienta a suprarenalelor, rinichilor, ureterului si vezicii.
- Alimentatie nerationala, contaminata de ani de zile (balonari care comprima prin diafragma varful inimii).
- Tulburari (probleme) psihice.

Infarct cardiac

Infarctul cardiac se face cand un vas coronarian este inchis de catre un tromb sangvin: atunci partea respectiva a muschiului cardiac ramane fara alimentare cu sange si moare. Daca vasul astupat este o artera mai mare, infarctul este mortal.
Si aici este valabila maxima: ?Mai bine a preveni decat a cauta pe urma insanatosirea?. Nu veti fi candidat la un infarct daca va ingrijiti ca rinichii dumneavoastra sa lucreze normal, sa fie capabili a elimina substantele toxice si catabolice, iar suprarenalele sa produca adrenalina in cantitate suficienta si inima dumneavoastra sa nu fie expusa unei presiuni din partea stomacului (prin intermediul diafragmei). Daca ati avut deja una sau doua atacuri de infarct, atunci va trebui sa ingrijiti punctele respective, ca organismul sa fie apt de lucru si ca puteti trai echilibrat, de frica unui nou infarct.
La aceasta tema ar mai fi de spus ca persoanele care scapa cu viata dupa un atac de infarct sunt de obicei nefumatori. Fumatul distruge substantele de rezerva, care sunt neaparat necesare pentru a putea supravietui intr-un asemenea caz.

Insuficienta cardiaca

Scurt timp dupa ce am inceput sa ma ocup de reflexologie, s-a intamplat ca am acompaniat intr-un autocar niste oameni care s-au dus la o cura balneara, la S. Cam la jumatatea drumului o femeie ma cheama la ea si-mi zice, aratand la vecina ei : ?Aici ceva nu este in ordine, arata asa de curios, am intrebat-o ce are, dar nu raspunde ?.
Doamna A. si-a pierdut cunostinta. Respira abia vizibil si nici pulsul nu se mai simtea. Fara ezitare, am inceput sa masez zona reflexogena a inimii pe palma stanga a mainii, deoarece nu am avut posibilitate in autocar sa ajung la picioarele ei.

Dupa 3 lungi minute doamna si-a deschis ochii si soptea cu repros: ?Imi faceti sa ma doara?.
Cu toate acestea am continuat sa maseze vartos inca, timp de 10 minute, pana cand s-a simtit iarasi bine. Am fost curios sa stiu doua lucruri: 1) De ce vrea sa mearga la sanatoriul balnear, 2) Ce a mancat la micul dejun. Imi raspunse ca mereu are tulburari la inima si asteapta ca o cura balneara s-o ajute. Micul dejun a fost normal: o cafea cu lapte complet. Asta inseamna cafea cu lapte cu cornuri, ceea ce a provocat o balonare si o presiune la varful inimii. S-a mai adaugat si efortul transportului cu autocarul ceea ce era prea mult pentru inima ei slabita, si nu-i de mirare ca inima a facut greva.
Am atras atentia doamnei A., asupra greselii pe care o face. Ea s-a uitat mirata la mine: ?Credeti intr-adevar? ? s-ar putea sa aveti dreptate, caci ma simt totdeauna foarte nelinistita dupa micul dejun. Sa fie de la cafeaua cu lapte ? S-ar putea ??
Doamna A. si-a schimbat felul alimentatiei (vezi cap. XII) si a masat zonele reflexogene. Intamplarea din autocar a provocat o intorsatura hotaratoare in viata ei si n-a mai simtit de atunci niciodata tulburari cardiace.

Tensiunea arteriala

La masurarea tensiunii se iau in considerare doua cifre care indica o valoare maxima si una minima. Tensiunea normala oscileaza intre valorile superioara 110 si 140, iar valoarea inferioara intre 60 si 90. Vechea regula care scotea 100 + varsta este depasita, astazi nemaifiind valabila. Ce indica aceste doua valori ?
Valoarea maxima a tensiunii arteriale indica tensiunea pe care ventriculul stang al inimii trebuie sa o invinga in momentul contractarii sale.
Valoarea minima indica tensiunea prezenta in momentul de repaus intre doua batai ale inimii. Valoarea minima este mai importanta: cu cat valoarea minima este mai mare, cu atat repausul inimii este mai tulburat.

Care este cauza tensiunii arteriale marite ?

Aproape totdeauna o deficienta renala. Rinichii nu elimina cum trebuie substantele toxice, precum si substantele catabolice care se depoziteaza inauntrul vaselor sangvine. Prin aceasta, elasticitatea, precum si volumul lor descreste, astfel cordul trebuie sa produca o tensiune mai mare pentru a pompa in artere aceeasi cantitate de sange.

Cazuistica

Dam mai jos doua cazuri dintr-un sir intreg de succese.
Doamnei L. i s-a adus la cunostinta ca tensiunea arteriala poate fi influentata prin masarea zonelor reflexogene. Ea suferea de aceasta boala de mai multi ani, fiind obligata sa ia mereu medicamente, i s-a parut ca merita sa faca o incercare. Si a masat zilnic punctele reflexe ale rinichilor, ureterului si vezicii , timp de o ora. In a cincia zi s-a simtit rau in mod brusc si pentru ca starea ei nu s-a ameliorat nici in a sasea zi, s-a dus la medic. Acesta i-a facut imediat controlul tensiunii arteriale: era 200 / 95. De unde aceasta schimbare ? Doamna nu s-a sfiit sa spuna medicului adevarul. Contrar asteptarilor nu a fost luata in batjocura, din contra, medicul a cunoscut si apreciat aceasta metoda. El a spus: ?Continuati doamna, dar renuntati numaidecat la tablete, caci altfel tensiunea scade sub valoarea ei normala si va vine rau.?.
Doamna S. lua de 10 ani medicamente pentru tensiune arteriala: cu ajutorul unor tablete aceasta tensiune a fost stabilizata la valoarea de 220 / 120. Prin masarea zonelor reflexogene a ajuns intr-un rastimp de 1 an sa aiba 140 / 80 (fara tablete).
Aritmie cardiaca (vezi suprarenala)

Varice

Etiologie

 

  1. Din cauza depunerilor in vene si in special pe valve, aceste valve venoase sunt impiedicate in menirea lor, asa ca circulatia venoasa este insuficienta (vezi figurile ilustrative).

  2. Este posibila si o ciupire a nervului la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce are urmare ca vena sa nu mai fie sub control, isi pierde elasticitatea si se lateste. Valvele nu se mai inchid, iar sangele penduleaza inainte si inapoi (vezi figura ilustrativa).
    Este recomandabila masarea zonei reflexogene in caz de varice ?


Daca varicele se afla pe gamba, piciorul poate fi masat fara nici un inconvenient. In acest caz trebuie fortate in special zonele reflexogene referitoare la rinichi, suprarenale, ureter si vezica. Dupa 6 luni puteti masa si anumite zone aflate pe gamba (exemplu, zona rectului).

 


[ Magazin Produse Calivita ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii

 

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { FAQ } { Contact }
[ Afacerea Calivita ] [ Cum devin membru ] [ Avantaje ] [ Pasi catre succes ]

Urmareste-ne pe Youtube si Facebook

Copyright © 2003-2018 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google