Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii!


Daca ti-a placut situl meu,

ajuta-ma sa-l intretin
si sa-l imbunatatesc !


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

 GRATIS! Cartea
"Ghid de Medicina Naturista"

DVD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

GRATIS! Cartea
"Secrete si Retete Culinare"


CD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

GRATIS! Cartea
"Cure, Diete, Sfaturi

si Programe pentru Slabire"


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

 

Enciclopedie Naturista

 

Remedii naturiste

 

Terapii alternative si complementare

 

 

 


Subscrie la canalul YOUTUBE

 

Principiul reflexologiei

Ce este o zona reflexa si un punct reflex ?


Dr. Wh. H. Fitzgerald a descoperit faptul ca talpa piciorului este o reflectare fidela a corpului omenesc, in sensul ca pe talpa piciorului se gasesc distribuite terminatiile unor nervi aflati in directa legatura cu organele vitale ale corpului , vezi plansa nr.1.
Reflexoterapia este o tehnica holistica, priveste organismul ca pe un intreg.
A constatat ca ori de cate ori terminatia nervului pe talpa este sensibila sau chiar dureroasa la apasare, organul corespunzator este suferind, chiar atunci cand inca nu apar simptome vizibile. In acest fel se pot descoperi deja in faza primara boli nebanuite inca. Mai mult chiar, actionand asupra nervului prin masaj, se reuseste vindecarea bolii. Dar si viceversa: stranguland dea-lungul timpului portiunile respective de la picior, prin purtarea unei incaltaminte nepotrivite, aducem organului corespunzator congestii, impiedicam circulatia normala a sangelui, pe scurt il imbolnavim.
Terminatia nervului se numeste punct reflex.


Impartirea conventionala in zone


Desi anatomia sistemului nervos arata alt aspect, Dr. Wh. H. Fitzgerald a impartit corpul pe verticala in 10 zone. Pe mijloc, se presupune zona nr.1 ? pornind de la cap ? trece prin nas ? trahee ? ombilic, iar la nivelul soldului se bifurca, trecand prin ambele picioare pana la varful degetului mare.
Organele corpului care se afla pe aceasta linie a zonei nr.1, au punctele reflexe in amandoua picioarele, pe marginea interioara. Corespunzand celor 5 degete ale piciorului, spre exteriorul talpii urmeaza inca 4 zone, care se prelungesc in sus paralel cu zona nr.1 pana la cap. Celelalte organe, dupa pozitia pe care o ocupa, apartine zonei nr. 2, 3 etc., sau mai multor zone: au extindere mare in interiorul corpului.
Organele existente in dublu exemplar ? rinichi, ovare ? au fiecare punctul reflex corespunzator in zona piciorului respectiv.


Efectele tratamentului si masuri complimentare

Masajul punctului reflex (prescurtat P.R.) descongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organul corespunzator. Se obtine eliminarea reziduurilor nocive si alimentarea cu substante energetice si de regenerare. Pentru aceasta, trebuie sa functioneze in primul rand organele de eliminare si refacere, dupa care se va proceda la tratamentul propriu zis al organului bolnav, prin mijlocirea punctului reflex.
Bineinteles, concomitent trebuie sa eliminam cauzele imbolnavirii; despre una des intalnita am vorbit mai sus, incaltamintea prea stramta, neortopedica, care actioneaza nefast asupra punctelor reflexe aflate in picior. Dar si alte piese de imbracaminte ca sutienul, braul, elasticul de jambiere sau de la chiloti pot produce congestii ale sangelui sau ale musculaturii, de data aceasta, direct in preajma organului imbolnavit. Daca vrem sa obtinem vindecarea, aceste cauze trebuie inlaturate.
Organele de refacere ? in primul rand tubul digestiv ? vor suferi pe alta parte, alimentatia necorespunzatoare, sau insuficient digerata din cauza danturii proaste, lipsa de rabdare la masticat, intervale neregulate la masa, mese in numar prea mic si cu un volum prea mare, cauze psihologice (stres, depresiuni, necazuri), care influenteaza corecta functionare a organelor si glandelor corpului, in special a celor digestive, etc.
Cel putin pe durata tratamentului se vor consuma alimente usor digerabile, si se va respecta toate masurile ce pot usura revenirea la normal a metabolismului.


Schema generala. Ordinea in care se vor trata punctele reflexe


1. Organele de filtrare si eliminare a substantelor: 21=suprarenalele; 22=rinichii; 23=ureterele; 24=vezica urinara; 36=galandele sexuale; 34=splina; 39=glandele limfatice deasupra diafragmei; 40=glandele limfatice abdominale; 41=ductul limfatic toracic; 45=amigdalele; 49=regiunea pelviana.
2. Organele ce contribuie la circulatia si regenerarea sangelui: 33=inima; 14=plamani, bronhii; daca P.R. respective sunt sensibile atunci se maseaza: 18=ficatul; 19=colecistul (fierea).
3. Organele care livreaza energie pentru refacere: tubul digestiv si anexele: 15=stomac; 16= duoden; 17=pancreas; 20=plexul solar; 25=intestinul subtire; 27=valva ilio-cecala; 28=colonul ascendent; 29=colonul transversal; 30=colonul descendent; 31=rectul.
4. Glandele care coordoneaza metabolismul: 4=plamani si bronhii; 12=tiroide; 13=paratiroide; 36=glandele sexuale, si centrul motor cerebrar: 1=cap (creerul); 3=trunchiul cerebel (creerul mic); 5=tamplele.
5. Organul bolnav.
6. Celelalte organe ale caror reflexe s-au gasit sensibile sau chiar dureroase cu ocazia masajului.

In general se poate presupune ca organul s-a imbolnavit in urma unei proaste functionari a metabolismului general.


Cum se aplica masajul ?


Pacientul se aseaza pe un fotoliu comod si intinde piciorul, masorul asezat pe un scaun in fata pacientului, tine in poale piciorul cu o mana, cu cealalta maseaza si anume cu varful degetului mare ( unghia sa fie scurt taiata) sau al altui deget, folosind vaselina. Se maseaza cu miscari rotative, aplicam o presiune in masura in care este suportata de pacient; nu trebuie chinuit Daca P.R. este foarte dureros se incepe cu prudenta si se continua pe masura ce se amelioreaza durerea, tot mai tare. De obicei, dupa ce pielea devine mai moale, se simt bobite sau chiar noduri, care trebuiesc eliminate prin masaj. Bineinteles, inlaturarea noduletelor si concomitent a durerii nu se obtine cu o sedinta.
Cu cat boala s-a instalat mai de mult timp (este cronica), cu atat mai mult timp este necesar pentru lecuire. Durata minima este de 3 minute pentru fiecare P.R., incat intreaga sedinta sa tina in medie 30 minute. In cazuri grave, sedinta se repeta dupa un timp de odihna, ajungand la 2 ore pe zi.

Inima si ficatul vor trebui tratate cu multa prudenta, in cazul ca P.R. sunt dureroase. In acest caz este bine ca sedinta sa nu tina mai mult de 2 minute pentru fiecare P.R., si se repeta numai din 2 in 2 zile.
Se intampla ca, desi se stie organul bolnav, sa nu se gaseasca locul P.R. (care trebuie sa fie dureros). P.R. este ascuns de un strat extins de zgarci, care va fi inmuiat cu multa vaselina prin miscari circulare de masaj, extinse si relativ usoare, pana ce ?scutul? devine maleabil. Un masaj local (ingust) mai puternic va da de P.R., de aceasta data reactionand foarte dureros.
?Scutul? va fi prezent si la urmatoarea sedinta, va ceda insa rapid. Tratamentul va trebui sa inlature complet ?scutul? de zgarci.

Cazul contrar, aproape nu exista loc fara reactie dureroasa pe talpa. Aceasta inseamna ca pacientul este bolnav pe moment, dar starea sa generala insa este buna.


Cat dureaza tratamentul ?


In principiu pana la disparitia sensibilitatii. Daca pacientul se simte bine (au disparut simptoamele clinice), ajunge o sedinta la l, 2 sau 3 zile. De obicei, chiar in cazuri disperate, dupa 3 luni se simte o ameliorare hotaratoare, iar vindecarea completa este atinsa dupa un an de tratament.
In cazuri mai putin grave sau acute, dupa 2-3 sedinte se arata deja efectul si vindecarea poate fi obtinuta dupa cateva saptamani.
Ce fenomene secundare se pot ivi ?
In cazul infectiilor cu bacterii, se poate intampla ca dupa 2-3 sedinte sa apara febra mare (s-a mobilizat pentru autoaparare corpul) si sa se produca eliminare de puroi prin mucoase sau pe cale renala. Aceasta se poate intampla la sinuzite latente, bronsite cronice, otite, etc.
In aceste cazuri nu se vor administra medicamente pentru scaderea febrei, febra fiind antibioticul cel mai eficace. In cazuri grave se consulta medicul. Alte fenomene pot aparea functie de boala tratata: inflamatia se poate agrava trecator, rana la fel, varicele se pot ingrosa, etc.
Cand masajul este contraindicat ?
Masajul aplicat chiar organului bolnav trebuie facut sub controlul medicului de o persoana competenta. De aceea nu vom masa un picior bolnav, in asemenea caz vom masa P.R. corespunzator din brat, sold, spate, dupa cum rezulta din plansa ?punctele de reflex reciproce?.
Masajul aplicat P.R. aflat in alta parte a corpului, nu are contraindicatii, nu riscam nimic.


Cand consultarea medicului este obligatorie?


In cazul imbolnavirilor infectioase acute, grave, sigur medicul este in competenta. De asemenea in cazul unor accidente cu plagi, fracturi, etc., in toate aceste cazuri insa, putem sa explicam medicului principiul reflexologiei si sa-i propunem un tratament complimentar de masaje pentru reactivarea metabolismului general. Mai cu seama la fractura, masajul P.R. poate reduce foarte mult durata de vindecare, deoarece stimuleaza formarea de calus si circulatia sangelui si evita astfel atrofierea muschilor, incat bolnavul dupa cca. 4 saptamani va putea sa foloseasca membrul fracturat.
Tot medicul va hotari daca medicatia prescrisa de el permite si un tratament complimentar de masaj; in principiu masajul este un medicament nepretuit.
Reguli generale Alimentatia lacto-vegetariana cu multe conditii: somn regulat si suficient, miscare multa (mergeti pe jos la munca), gimnastica, drumetie, evitati fumatul, alcoolul.

Autori: Sora Hedi Masafret si Dr.Wm. H. Fitzgerald
Drepturile de autor apartin in totalitate autorilor acestui curs.

 


[ Magazin Produse Calivita ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii

 

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { FAQ } { Contact }
[ Afacerea Calivita ] [ Cum devin membru ] [ Avantaje ] [ Pasi catre succes ]

Urmareste-ne pe Youtube si Facebook

Copyright © 2003-2018 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google