Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii!


Daca ti-a placut situl meu,

ajuta-ma sa-l intretin
si sa-l imbunatatesc !


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

 



GRATIS! Cartea
"Ghid de Medicina Naturista"

DVD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

GRATIS! Cartea
"Secrete si Retete Culinare"


CD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

GRATIS! Cartea
"Cure, Diete, Sfaturi

si Programe pentru Slabire"


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

 

Enciclopedie Naturista

 

Remedii naturiste

 

Terapii alternative si complementare

 

 

 


Subscrie la canalul YOUTUBE

 

 

Menopauza

 

Ce este menopauza?

Menopauza este definita ca acel moment din viata unei femei cand ciclul menstrual inceteaza si femeia nu mai poate ramane insarcinata.
            Aceasta se intampla in jurul varstei de 51 de ani, uneori mai devreme, alteori mai tarziu. Perioada care precede si urmeaza ultimei menstruatii se numeste climacteriu.

La pubertate, ovarele produc doi hormoni sexuali: estrogen si progesteron.

Estrogenul este cel mai important. El influenteaza transformarile prin care organismul femeii trece in faza adulta, ca de exemplu cresterea sinilor si transformarea uterului in mediu propice fertilitatii.

Progesteronul are rolul de a sustine dezvoltarea fatului.

Cind femeia se afla in perioada premergatoare climacteriului, secretia de estrogen scade progresiv, in timp ce secretia de progesteron inceteaza.

Totodata, deficienta estrogenica determina uscaciunea vaginala (vaginita atrofica), care are drept consecinte usturimea sau durerea in timpul actului sexual si infectiile urinare.

Scaderea progresiva a nivelului de estrogen dupa instalarea menopauzei presupune aparitia mai multor complicatii care pun in pericol viata femeii, cum ar fi osteoporoza, cresterea riscului de boala cardiovasculara sau de tulburari ale sistemului nervos.

Netratate, aceste simptome sau boli pot persista luni sau chiar ani dar pot fi eliminate cu usurinta prin tratament, astfel incit femeia sa-si recapete starea de sanatate.

Un tratament foarte eficient se poate face prin substitutii hormonale cu estrogen si progesteron, care inlatura simptomele vasomotorii dupa 3 luni de administrare si previn osteoporoza.

Terapia estrogenica locala combate simptomele de iritatie si uscaciune vaginala, precum si tulburarile de tract urinar.

Ce se petrece cu organismul meu?

La pubertate ovarele produc doi hormoni sexuali: estrogen si progesteron. Estrogenul este cel mai important, el influenteaza transformarile prin care organismul femeii trece in faza adulta, ca de exemplu cresterea sanilor si transformarea uterului intr-un mediu propice fertilitatii.
            In timp ce estrogenul pregateste uterul pentru a primi oul fecundat, progesteronul are rolul de a sustine dezvoltarea oului.

Cand femeia se afla in perioada premergatoare climacteriului, secretia de estrogen scade progresiv, in timp ce secretia de progesteron inceteaza.
            Urmeaza apoi perioada de disparitie a ciclului menstrual lunar si femeia nu mai poate ramane insarcinata.

 

Scaderea progresiva a estrogenului face ca perioadele de sangerare sa devina neregulate, iar femeia se poate astepta la aparitia unor simptome, ca de exemplu:

- transpiratii nocturne

- bufeuri

- stare de oboseala

- anxietate

De asemenea multe femei se plang ca apar probleme legate de scaderea capacitatii de concentrare sau a memoriei, acestea putand avea consecinte asupra activitatii profesionale sau asupra relatiilor cu cei din jur.

Mai tarziu, deficienta estrogenica determina uscaciunea vaginala, sau in termeni medicali se produce vaginita atrofica, cu consecintele ei: usturime sau durere in timpul actului sexual si infectii urinare .

Simptomele generate de deficienta estrogeno-progestogenica

    Fizice:
        bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual.

    Emotionale:
        indispozitii, anxietate, depresie, stare de nervozitate, pierderea apetitului sexual.

Aproximativ 1/3 din femei nu au astfel de probleme, dar marea majoritate au episoade reprezentate de bufeuri, transpiratii nocturne, sangerari neregulate, dureri musculare si articulare, diverse stari emotionale, consecinte ale deficientei estrogenice, toate aceste simptome afectand calitatea vietii femeii.

Netratate aceste simptome pot persista multe luni, sau chiar ani, dar ele pot fi eliminate cu usurinta prin tratament, astfel incat femeia sa-si recapete starea de "bine general" avuta anterior instalarii menopauzei.

Care sunt posibilitatile terapeutice de substitutie hormonala?

Exista doua categorii bine cunoscute de produse terapeutice de substitutie hormonala care au ca efect suprimarea simptomelor menopauzei, si anume:

    terapie de substitutie combinata secventiala cu administrare orala de estrogen si progestogen sau

    terapie de substitutie combinata continua cu administrare orala de estrogen si progestogen

Terapia combinata secventiala

- reduce sau inlatura simptomele vasomotorii dupa aproximativ 3 luni de administrare

- previne osteoporoza

- determina aparitia ciclului menstrual la fiecare 4 saptamani

Acest tip de preparat reproduce ciclul hormonal fiziologic si mentine un ciclu menstrual normal datorita compozitiei sale: 12 tablete contin doar estrogen, apoi pentru urmatoarele 10 zile tabletele contin estrogen si progestogen, si pentru ca ciclul sa fie complet, ultimele 6 tablete contin o doza minima doar de estrogen.

Terapia combinata continua, o noua terapie pentru femeile in postmenopauza, se adreseaza acelor femei care au deja instalata menopauza, de cel putin un an si care nu mai doresc sa aiba sangerarea lunara.   
            Pentru ele aceasta terapie este ideala din moment ce le permite sa evite singerarile lunare.
            Acest tip de terapie este o combinatie fixa de estrogen si progestogen care se administreaza zilnic.

Pentru acele femei care au fost histerectomizate, se recomanda monoterapia estrogenica; adaugarea progestogenului nu mai este necesara, datorita faptului ca uterul a fost indepartat.

            Terapia estrogenica locala este deosebit de eficienta pentru simptomele de iritatie si uscaciune vaginala, precum si pentru tulburari ale tractului urinar.

Cand si cat timp se recomanda tratamentul de substitutie hormonala

            Tratamentul de substitutie hormonala la menopauza este recomandat in general tuturor femeilor care au simptome deranjante, precum si celor care au risc crescut de osteoporoza.

            Exista si femei carora nu le este recomandata administrarea acestui tip de terapie. De aceea inainte de inceperea tratamentului trebuie efectuat un examen clinic general si un examen ginecologic amanuntit.

Daca prezenta simptomelor de menopauza este evidenta, tratamentul trebuie inceput imediat. Important este faptul ca tratamentul poate fi initiat oricand daca exista indicatia.

            In general, femeile care folosesc TSH pentru prevenirea pe termen lung a consecintelor menopauzei sunt protejate doar pe durata tratamentului.
            Daca acesta inceteaza ele pierd protectia oferita de estrogeni. Acelasi lucru se intampla si in cazul femeilor tratate pentru probleme vaginale - iritatie, durere in timpul actului sexual.

Daca tratamentul este discontinuu, simptomatologia reapare pentru ca organismul femeii nu mai produce estrogeni.
            Absenta lor determina toate aceste probleme.

Care sunt consecintele menopauzei pe termen mediu si lung?

Scaderea progresiva a nivelului de estrogen dupa instalarea menopauzei presupune pe termen mediu si lung:

- aparitia osteoporozei

- cresterea riscului de boala cardiovasculara

- cresterea riscului aparitiei tulburarilor de sistem nervos centra l- de ex. Boala Alzhaimer

Rolul terapiei de substitutie in prevenirea si tratamentul osteoporozei este bine definit. Osul este un tesut viu.
            Scaderea concentratiei de estrogen dupa menopauza determina la femei o mare pierdere a substantelor minerale osoase, ceea ce duce la osteoporoza.
            Daca femeia dezvolta osteoporoza, consecintele sunt fracturi osoase, cele mai frecvente fiind cele de coloana vertebrala, sold sau pumn.
            Compresia vertebrelor determina modificari ale pozitiei coloanei vertebrale.
            Asa se explica de ce putem vedea femei in varsta cu aspect "inconvoiat".

Statisticile arata ca 35-45% dintre femeile cu varsta peste 65 de ani, prezinta o fractura consecutiva osteoporozei.
            De asemenea este alarmant faptul ca una din sase femei in varsta de peste 45 de ani, internata in spital pentru o fractura de sold, poate muri ca o consecinta a acestui fapt.

            Osteoporoza nu este inevitabila.
            Exista teste care pot sa determine probabilitatea de aparitie a osteoporozei pe parcursul vietii.

            Daca riscul este mare se recomanda tratamentul. Important este ca tratamentul sa fie instituit la timp, inainte ca osteoporoza sa devina o problema.

Cea mai buna modalitatea de a controla osteoporoza este de fapt preventia.

O femei poate evita osteoporoza si consecintele ei prin:

- exercitiu fizic

- dieta echilibrata, cu un aport suficient de calciu si desigur substitutie hormonala dupa menopauza.

Incetinind sau oprind pierderile de substanta osoasa, terapia de substitutie hormonala poate preveni osteoporoza, daca este instituita la timp.

De asemenea chiar si in cazurile in care osteoporoza este deja instalata, studiile clinice efectuate au demonstrat in mod cert ca administrarea unui progestogen, de exemplu NETA - noretisteron acetat - in terapie combinata continua, are un efect pozitiv asupra matricei minerale osoase.

            Estrogenii reduc riscul de fractura osteoporotica la nivelul soldului cu 40-60%, iar la nivelul coloanei vertebrale cu mai mult de 90%.

      Menopauza si influenta ei asupra bolilor de inima

 Este alarmant faptul ca de doua ori mai multe femei mor ca urmare a unei boli cardiovasculare decat prin cancer, oricare ar fi localizarea lui.

Boala cardiovasculara este una din principalele cauze de deces la femeia in postmenopauza.
            Motivul ar fi legat de scaderea estrogenului; inainte de menopauza estrogenul ofera o certa protectie femei impotriva riscului cardiovascular, prin urmare incidenta bolilor cardiovasculare la femeia tanara este cu mult mai mica decat la femeia in varsta sau la barbat.

Un factor de risc foarte important in boala cardiovasculara il constituie nivelul colesterolului din sange. Investigatiile au aratat ca o crestere a nivelului colesterolului cu 1 %, determina o crestere a incidentei bolii cardiovasculare cu 2%.

La femeia in postmenopauza, terapia de substitutie hormonala impiedica cresterea cantitatii de colesterol seric.
            Colesterolul este compus din lipoproteine cu densitate mica (Low Density Lipoprotein - LDL) si lipoproteine cu densitate mare (High Density Lipoprotein - HDL).
            Cercetarile recente au indicat ca LDL acumulate in sange in cantitate mare, cresc riscul de boala cardiovasculara, in timp ce HDL sunt implicate in scaderea colesterolului seric.

Dupa menopauza, exista o crestere marcata a nivelului LDL, in timp de HDL ramana la un nivel relativ constant.

30 de studii clinice au aratat ca riscul de boala cardiovasculara este redus la jumatate prin administrarea de estrogen sub forma de terapie de substitutie hormonala orala. De asemenea mortalitatea prin accident cardiovascular este redusa cu 60%.

Care sunt efectele secundare ale terapiei de substitutie hormonala

Efectele secundare sunt rare si in general temporare.
            Pot apare: tensiune la nivelul sanilor, dureri de cap, ameteala usoara sau greata.
            Simptomele dispar de regula dupa trei luni de tratament.

Exista anumite riscuri asociate terapiei de substitutie hormonala?

Documentatia clinica existenta certifica faptul ca monoterapia estrogenica este un tratament eficient in suprimarea simptomelor menopauzei, dar pe de alta parte poate constitui un factor de risc in aparitia cancerului de endometru.
            De aceea monoterapia estrogenica este recomadata numai acelor femei care au fost histerectomizate; prin indepartarea uterului se exclude riscul de a dezvolta cancer de endometru.

De asemenea riscul aparitiei cancerului de endometru este exclus in cazul terapiei de substitutie hormonala combinata secventiala sau continua, prin prezenta progestogenului inclus, al carui rol in protectia endometrului este bine cunoscut.

A existat de asemenea preocupare in ceea ce priveste riscul posibil al cancerului mamar asociat terapiei de substitutie.
            Marea majoritate a studiilor clinice au esuat in a arata o crestere a incidentei cancerului de san la femeile tratate cu terapie de substitutie hormonala, dar au fost prezentate si cateva studii care au relevat o crestere mica a incidentei cancerului de san la femei care au facut tratament peste 10 ani.

Nu au fost semnalate cazuri de deces prin cancer de san printre femeile tratate cu terapie de substitutie hormonala.

Este terapia de substitutie hormonala usor de administrat?  

Terapia de substitutie hormonala se prezinta sub forma de tablete sau plasturi, in asa fel incat femeia poate sa aleaga una din formele de administrare care ii este convenabila, desi exista diferente de eficacitate intre aceste doua modalitati de prezentare.

De exemplu un dezavantaj al plasturilor este acela ca la concentratii comparabile de estrogen, efectul pozitiv al scaderii colesterolului sanguin, este mai accentuat la terapia orala decat la cea transdermica.

Pentru a avea eficacitate completa asupra simptomelor menopauzei, osteoporozei, ca si un efect pozitiv asupra aparatului cardiovascular si fara efecte negative asupra integritatii endometrului, la cele mai mici doze posibile, terapia de substitutie trebuie administrata in forma combinata - fie continua, fie secventiala.
            Aceasta presupune o administrare foarte simpla: o tableta pe zi, in fiecare zi.

Unii doctori prefera sa recomande femeilor combinatiile libere, adica se prescrie separat un estrogen si un progestogen cu durate de administrare individualizate.
            In tabletele combinate estrogenul si progestogenul sunt continute in aceeasi tableta si alcatuiesc asa numitele terapia combinata secventiala si terapia combinata continua.

Terapia secventiala reproduce ciclul hormonal fiziologic si mentine un ciclu menstrual normal, in timp ce terapia combinata continua elimina sangerarea lunara.
            Acesta reprezinta modul cel mai convenabil de administrare: o singura tableta pe zi, in fiecare zi confera dozajul minim si eficace al celor doua componente.

Dintre speciile de plante recomandate in tratamentul profilactic si curativ al acestor simptome, se pot specifica: coada soricelului, pelinul, arnica, paducelul, sunatoarea, rozmarinul, valeriana, talpa gastii si altele.

Modificari hormonale: femeile ajung la menopauza atunci cand ovarele semnalizeaza sfarsitul perioadei in care poate fi procreat un copil, prin scaderea estrogenului. Pentru unele femei fenomenul este unul abia sesizabil, singura modificare fiind oprirea menstruatiei. Pentru altele, aparitia simptomelor ca bufeurile, schimbarile de stare si momentele dureroase fac ca menopauza sa fie o etapa si mai dificila. Vestea buna este ca activitatea sexuala a femeilor poate creste in timp ce nivelul estrogenului scade. in plus, fara riscul de a ramane insarcinate, multe femei descopera o libertate pe care nu au avut-o pana atunci.
Modificari vaginale: apar odata cu inceputul menopauzei, prin slabirea tesutului vaginal si o diminuare pana la disparitia totala a lubrefierii vaginale. Ambele probleme pot fi incetinite prin tratament hormonal.
Modificari fizice si de proprie imagine: se refera la acceptarea schimbarilor fizice provocate de trecerea anilor de catre persoanele in cauza sau de catre partenerii lor. Este vorba de cresterea in greutate, aparitia calvitiei, scaderea tonusului muscular si a rezistentei fizice, aparitia osteoporozei si altele.

Tratament naturist

- Infuzie preparata dintr-o lingurita de flori sau doua de fructe de paducel; se beau 2 cani pe zi, din care ultima seara, inainte de culcare.
- Tinctura preparata din 2 gr flori si frunze de paducel la 100 ml alcool, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.
- Infuzie concentrata preparata din 3 linguri de talpa gastii, la 1 cana de apa; se iau 4-5 linguri pe zi.
- Tinctura preparata din 20 gr planta talpa gastii la 100 ml alcool de 700, macerat timp de 8 zile; se recomanda cate 40 de picaturi de 2 ori pe zi si o data seara inainte de culcare, preferabil in infuzie de flori de tei.
- Pentru tratamentul tulburarilor circulatorii care survin in cadrul menopauzei se recomanda: 20 gr flori si frunze de paducel, 20 gr talpa gastii, 30 gr frunze de menta, 10 gr fructe de anason, 20 gr radacina de valeriana, din care se face o infuzie preparata din 2 linguri amestec de plante la 1 l apa. Prima cana se bea dimineata, calda, la aproximativ 400C, iar a doua numai usor incalzita si indulcita cu miere, se va bea cu inghitituri mici, seara, inainte de culcare.


- Pentru ameliorarea tulburarilor hormonale se recomanda urmatoarele retete:
- Rp.1: flori de salcam 20 gr, flori de soc 20 gr, pelin 10 gr, radacina de lemn dulce 20 gr, radacina de cerentel 20 gr, boabe de ienupar 10 gr. O lingura de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore intr-o cana cu apa, dupa care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar dupa alte 10 minute de repaus se filtreaza. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate prepara cel mult 1 l de infuzie, care se va tine la frigider. De fiecare data cand se bea, se incalzeste la 400C si se indulceste cu miere.
- Rp. 2: flori de coada soricelului 20 gr, frunze de vasc 15 gr, coada racului 15 gr, traista ciobanului 25 gr, sunatoare 20 gr, talpa gastii 5 gr. Se prepara o infuzie din 2 linguri amestec de plante la 1 l apa. intreaga cantitate se bea in cursul unei zile. Seara se mai poate prepara o noua infuzie care se bea indulcita, inainte de culcare.
- Dieta lacto-ovo-vegetariana, bogata in sucuri si cruditati, cura crudivora depurativa timp de 5-7 zile pe luna, cu grau incoltit.
- Se bea suc de orz verde, 3x50 ml pe zi.
- Se tine cura cu babe de ienupar.
- Baia vitala de 2 ori pe zi timp de 25 minute.
- Dusul scotian alternant de 2-3 ori pe zi.
- Dusul rece general de 3 ori pe saptamana.
- infasurarea scurta de 2 ori pe saptamana.
- Baia de soare, cura de aer cu gimnastica respiratorie si fizica.


- Reflexoterapia, prin masarea urmatoarelor puncte:
*Zona uter, punctul 50 timp de 5 minute.
*Zona ovare, punctul 36 timp de 3 minute.
*Zona tiroida, punctul 11 timp de 3 minute.
*Zona limfatica corp inferior si superior, punctele 39, 40 timp de 2 minute.
*Dupa 20-25 sedinte (1 pe zi), ciclurile menstruale se vor regla, dar este necesar sa se continue cu 1-2 sedinte pe saptamana, timp de o luna.
*Percutia usoara a vertebrelor D7 si D9, o data pe zi.

 

Dr. Doina Teodora, medic specialist pe Medicina Fizica, Recuperare si Balneologie in Craiova si totodata medic cu specializari in Medicina Alternativa (remedii pe baza de produse naturiste, biorezonanta, psihologie si psihoterapie) va ofera o schema detaliata de tratament natural pentru menopauza.

 


[ Magazin Produse Calivita ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii

 

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { FAQ } { Contact }
[ Afacerea Calivita ] [ Cum devin membru ] [ Avantaje ] [ Pasi catre succes ]

Urmareste-ne pe Youtube si Facebook

Copyright © 2003-2018 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google