Calivita Logo


Suplimente Naturiste CALIVITA.
30% Reducere!  Promotii
+ Transport Gratuit/ Plata in rate

Cumpara ieftin produse Calivita

 Enciclopedie Naturista

Remedii naturiste

Ceaiuri, sucuri si siropuri naturale

Terapii alternative si complementare

Plante medicinale

Gratis! Carti Electronice

Ghid de Medicina Naturista


CD Medicina naturista
Carte Medicina naturista

Retete Culinare
pentru toate gusturileCD 10.000 de retete culinare
Cartea electronica Retete culinare pentru toate gusturile

Stil de Viata Sanatos
Cure, Diete, Sfaturi


CD Cure de slabire
Carte Cure de slabire

Afaceri pe Internet-
Ghidul succesului online

CD Afaceri pe Internet
Carte Afaceri pe Internet

Cosul de cumparaturi

Produse Calivita selectate
pentru comanda:

 Momentan, cosul dvs. este gol.


 Comanda telefonica:

 ► 0731.027.508 - Eduard
 ► 0727.359.797 - Dan
 ► 0736.737.271 - David


 NOTA: Preturile produselor
 includ adaosul comercial si
 TVA-ul, fiind preturile finale.


 ► Cum poti sa comanzi
 ► Expediere si plata
 ► Livrare si taxe
 

Blog de Medicina Naturista

Articole Gratuite

Carti electronice Gratuite


Subscrie la canalul YOUTUBE

Daca ti-a placut situl,
poti sa-mi iei o cafea!


Doneaza pentru Terapii-naturiste.com

Asistenta Clienti

"Presopunctura si micromasajul"
Autori: Gheorghe Neamtu si Aurora Milos

 PRESOPUNCTURA SI MICROMASAJUL SUNT LA INDEMANA ORICARUI OM CARE ISI DORESTE UN CORP SANATOS.

       Inceputurile medicinei "pozitive" chineze se plaseaza acum 8 milenii. Medicii chinezi considera obiectele si fenomenele in interrelatii nesfarsit de bogate si subtile, considera intrega fire ca un tot organic.

   Componentele principale ale lumii sunt aceleasi la fiecare nivel al existentei concrete, iar macrocosmosul se reflecta fidel in microcosmos.
   Astfel a fost structurata o doctrina a celor 5 elemente: lemnul, focul, apa, pamantul, metalul, care sunt privite ca entitati dinamice, capabile sa se transforme intr-o anume ordine, unele in altele.

   Acesteia i s-a alaturat doctrina despre principiile antagoniste YIN si YANG. Intelesul originar al primului pare a fi fost "cel luminat", iar al celuilalt "cel umbrit".
   Cele doua principii antagonice se manifesta in corelatii permanent schimbate, dominand cand unul cand altul, alternarea lor determinand ritmurile cosmice, biologice si istorice.
   In practica vindecatoare chineza se utilizeaza pe scara larga masajul. O varietate foarte apreciata este cea constand in aplicarea ritmica a presiunii pe anumite "puncte vitale".
   Atat presopunctura cat si acupunctura se practica in puncte bine precizate, conform indicatiei terapeutice dealungul a 14 asa numite "vase" sau "meridiane", unde se presupune ca circula "influxul vital" care trebuie activat sau franat.
   "Vasele" amintite nu corespund sistemului vascular sau nervos din anatomia clasica.

        Din lectura lucrării se degajă o idee de bază, care se rezumă intr-unul din aforismele: "Omul trebuie să caute să prevină bolile, ca să nu trebuiască să le vindece. Cel care asteaptă să fie bolnav pentru a se ingriji, seamănă cu cel care incepe să sape fantana, atunci cand este chinuit de sete."


       Organismul uman trebuie privit ca o entitate morfo-functională energetică si informatională generală, ceea ce numim in mod curent VIATA si care se desfăsoară in stransă dependentă de mediul inconjurător. Diferitele componente ale organismului, nu sunt altceva decat sisteme moleculare si supramoleculare, care se integrează perfect si alcătuiesc sisteme si aparate ce functionează cu o inaltă specificitate biochimică si biologică. Efectuarea oricărui act fiziologic necesită o cheltuială de energie. In structurile biologice, această cheltuială de energie incepe cu celula, ea fiind sediul de fabricare, de utilizare si transformare a energiei după necesităti.


     Fiecare celulă constituie o veritabilă "uzină", ale cărei functiuni se insumează alături de functiile celorlalte, toate avand drept scop mentinerea, perfectionarea acestei unităti anti-entropice, ce reprezintă organismul viu in permanentă luptă cu mediul inconjurător. Echilibrul interior cat si cel exterior cu mediul ambiant, se realizează prin intermediul unor factori de reglare si control, atat la nivelul macroorganismului, ca unitate morfofunctională, dar si energetic-informatională, cat si la nivelul celular si subcelular.
La nivel de macroorganism, factorii de reglare si control sunt sistemele reglatoare binecunoscute de medicina clasică: sistemul nervos (cu componentele sale- central si periferic), sistemul hormonal, la care se adaugă sistemul energetic, cunoscut de medicina tradițională chineză si care se constituie din meridiane si punctele acestora. Functia energetică a organismului este furnizată de suma tuturor energiilor din celulă si anume de suma energiilor furnizate de mitocondrii. Ele constituie "uzina metabolică" a oricărei celule. Prostaglandinele pot fi considerate receptorii membranelor celulare, rolul lor fiind esential in mecanismul de reglare si control al energiei. Ele sunt in acelasi timp, purtătoarele de informatii celulare si dirijează comenzile: cat, unde, in ce conditii trebuie cheltuită energia. Energia necesară oricărui organism animal, inclusiv celulei, este MITOCONDRIA. Ea este centrul respirator si energetic celular al cărui ritm biologic regează, in ultimă instantă, ritmul vietii.
Presopunctura si micromasajul


     Notiunea de energie (T'chi), inclusă in ideea de unitate, bază a filozofiei si a medicinei chineze, energie care guvernează universul macrocosmos si refluxul său, omul - microcosmos si care se manifestă sub două forme alternative si complementare: energia YANG, cea pozitivă si energia YIN, cea negativă, a cărei sursă ar fi, probabil, polarizarea originală si permanentă a principiului TA HI (marea acuitate primitivă, care nu este neantul, dar inglobează fiinta si nefiinta, materia si spiritul), principiu care va da nastere lumii si a cărei actiune se situează in sanul unei mari legi fundamentale, regula celor cinci elemente (lege pe care o putem considera astăzi ca o conceptie premonitorie a importantei ecologiei si prima tentativă a aplicatiilor sale practice).


       De altfel, YANG-ul atrage YIN-ul si invers, iar această complementaritate binară se regăseste peste tot. Ea este vizibilă in toate stiintele: in electricitate (poli pozitivi si negativi ai curentului), in biologie (helioterapia pozitivă si negativă a vegetalelor), in chimie (baze si acizi).
In Univers, YIN-ul si YANG-ul se aplică anotimpurilor, ciclurilor noptilor si zilelor: la miezul noptii se naste YANG-ul, cand YIN-ul este in faza de maxim, si creste pană la amiază cand atinge maximum. Atunci se naste YIN-ul. Referitor la anotimpuri, YANG-ul creste pană vara, cand atinge maximum, atunci se naste YIN-ul, care creste pană la maximul său, iarna.


A. Viscerele corpului sunt clasate de chinezi in două categorii:

 • Unele cu functii de atelier (fou) sau "măruntaie", cum ar fi: intestinele (gros si subțire), vezica biliară si cea urinară. Ele guvernează absorbtia si triajul alimentelor ca si eliminarea deseurilor. Functia lor este de a produce energie. Ele sunt numite si YANG.

 • Altele cu functie de tezaur (tsang) sau "organe", cum ar fi: plămanii, ficatul, inima, splina, rinichii, au drept functie epurarea si redistributia si se presupune că păstrează si concentrează energia. Ele sunt numite YIN.


B. In afară de acestea, se mai adaugă la această impărtire YANG si YIN:

 • Sistemul triplu incălzitor care se adaugă grupului atelier.

 • Sistemul stăpan al inimii, sexualitatea, care se adaugă grupului tezaur.


C. Filozofia chineză grupează două cate două aceste elemente diferite, realizand formatii functionale YIN-YANG de organe si măruntaie "cuplate".

  1. Inima cu intestinul subtire.

  2. Plămanul cu intestinul gros.

  3. Ficatul cu vezica biliară.

  4. Splina cu stomacul.

  5. Rinichii cu vezica urinară.

Patologia răspunde la această bipolaritate, căci boala este dezechilibrul in acest ritm binar, la fel ca si diagnosticul si terapeutica, care incearcă să pună in evidentă si să corijeze.


O scurtă clasificare a bolilor:

  1. Boli sezoniere (specifice anotimpurilor) sau exterioare, de caracter YANG, sunt cauzate de energiile "perverse" cosmice, care au pătruns in organism. Aceste energii nu pot ataca omul decat dacă energia vitală este deficientă. Se clasifică după natura energiei "perverse" cosmice care le-a dat nastere. Se disting bolile vantului, ale căldurii, ale umiditătii, ale frigului. Dacă această energie perversă se localizează la suprafată (YANG) in meridianele tendonomusculare, ele sunt relativ benigne, mai usor de tratat, dar dacă ea pătrunde in organ (caracter YIN), provocand o plenitudine de energie perversă, ea dă un ansamblu de simptome mai grave si mai rebele fată de terapeutică.

  2. Boli de origine internă, de caracter YIN, sunt de origine alimentară sau fizică si creează un dezechilibru energetic intre organe si viscere.

Toate aceste tentative de explicatii, legea lui YIN si a lui YANG, legea celor 5 elemente, nu sunt posibile si comprehensibile decat dacă se presupune existenta a ceea ce chinezii numesc T'CHI, adică ENERGIA.

ENERGIA VITALĂ SI MERIDIANELE

Vă prezint o metodă de tareapie naturală, care este practicată de multe secole in Asia si nu si-a pierdut incă atractia la europeni: acupunctura, presopunctura si masajul SHIATSU.

Principiul acestor terapii este simplu: după opinia naturalistilor chinezi, omul este sănătos cand energia sa vitală circulă si cand există un echilibru armonios intre polii energetici, adică YIN si YANG. Boala si indispozitia apar cand energia nu mai circulă, cand se acumulează in anumite zone ale corpului.
Stimularea acestor puncte energetice imprăstie "dopurile" energetice si permite din nou circulatia energiei, favorizează fluxul energetic in corp si produce efecte de reglementare si armonizare. La fel ca si in cazul sangelui, energia circulă peste tot pe trasee numite meridiane.

Energia YIN circulă de jos in sus, iar energia YANG circulă de sus in jos. Fiecare meridian YIN este in legătură cu un organ numit receptor (care conține sange), iar fiecare meridian YANG are un organ numit "de lucru". Acestor 12 meridiane li se adaugă două vase, cel de conceptie - pe partea anterioară a corpului, care reuneste intre ele organele YIN si vasul guvernator - pe partea dorsală a coprului, care coordonează toate organele YANG. Pe fiecare meridian se găseste un anumit număr de puncte energetice, in total 361. In cazul in care există un exces de energie datorat unui organ bolnav, pot apărea dureri intr-un anumit loc de pe acest meridian, in legătură cu organul respectiv. Durerile sunt semnale de alarmă care indică faptul că undeva un corp, o functie organică este deficitară sau că există o tulburare psihică.


Procedeele practicate sunt:

  1. Acupunctura, care stimulează punctele energetice cu ajutorul unor ace. Această terapie este tot mai mult folosită in Europa. Astfel in Germania peste 5000 de medici folosesc acest procedeu si in spitale, pentru a economisi produsele anestezice. O.M.S. a declarat că aplicarea acupuncturii este indicată in peste 40 de maladii.

  2. Presopunctura stimulează prin apăsarea cu degetele punctele energetice. In functie de caz, dacă este exces de energie se masează prin dispersie, iar dacă este vid de energie se masează prin tonifiere. Dispersia constă in apăsarea pe punctul respectiv in sensul invers miscării aceslor de ceasornic. Tonifierea constă in masarea in sensul miscării acelor de la ceas.

  3. Masajul SHIATSU se aplică atat in cateva puncte ale corpului cat si in zonele din jurul acestora si constă in combinarea unor usoare miscări de presiune, de rotatie, de intindere. Aici intervine indexul, degetul mare, mainile, coatele si chiar labele picioarelor. Acest tip de masaj fortifică sistemul de apărare naturală si are ca prim obiectiv relaxarea, eliminarea stresului si o bună stare generală a organismului. Acest tip de masaj combate simptomele tipice ale tensiunilor interne, a durerilor de cap, de coloană, migrenele etc.

Nu este neapărat a fi cunoscute toate cele 361 de puncte ca să poată fi eliminate durerile, ci, sunt suficiente doar 50-60 de puncte unde se aplică masajul. Desigur că nu numai acupunctura sau presopunctura sunt metode de tratament naturist, ci se mai pot adăuga si reflexoterapia, reflexologia plantară, neural-terapia, terapia cu ozon, argilo-terapia si altele. De remarcat că toate aceste metode nu produc efecte secundare, ele doar previn maladiile si sprijină terapia.

In continuare este prezentat cuprinsul cartii "Presopunctura si micromasajul".

 • CORPUL VITAL

 • SEMNELE DIAGNOSTICE ALE FETEI

 • DESCRIEREA CORPULUI OMENESC

 • DESPRE PRESOPUNCTURA SI MASAJ

 • SECRETELE MAINII

 • DEGETELE SI SANATATEA OMULUI

 • MERIDIANUL PLAMANULUI

 • MERIDIANUL INTESTINULUI GROS

 • MERIDIANUL STOMACULUI

 • MERIDIANUL SPLINEI CD-ul "Medicina naturista"

 • MERIDIANUL INIMII

 • MERIDIANUL INTESTINULUI SUBTIRE

 • MERIDIANUL VEZICII URINARE

 • MERIDIANUL RINICHIULUI

 • MERIDIANUL PERICARDULUI

 • MERIDIANUL TRIPLU CALD

 • MERIDIANUL VEZICII BILIARE

 • MERIDIANUL FICATULUI

 • MERIDIANUL VASULUI GUVERNATOR

 • MERIDIANUL VASULUI DE CONCEPTIE

 • MERIDIANUL PUNCTELOR EXTRAORDINARE

Aceasta carte PLUS multe alte carti le puteti gasi pe CD-ul "Medicina naturista"
si ca Bonus la cartea electronica "Medicina naturista"

Cartea "Medicina naturista"

Cartea electronica si CD-ul

"Medicina naturista"

(Mii de retete, remedii si tratamente naturale pentru tratarea a peste 300 de afectiuni)

CD-ul "Medicina naturista"
Cartea "Retete culinare pentru toate gusturile"

Cartea electronica si CD-ul

"Retete culinare pentru toate gusturile"

(Peste 10,000 de Retete practice din
Bucataria Romaneasca si Internationala
)

CD-ul "Retete culinare pentru toate gusturile"
Cartea electronica "Cure de slabire"

Cartea electronica si CD-ul

"Cure de slabire"

(Cure, diete si regimuri eficiente
cu care poti atinge greutatea visata -
fara a-ti distruge sanatatea
)

CD-ul "Cure de slabire"

[ INDEX ][ BLOG ]   [ YOUTUBE ]  [ FACEBOOK ]  [ CARTI GRATUITE ] [ ARTICOLE ]

[ Magazin Produse Naturiste ]  [ Cumpara mai ieftin ]   [ Promotii ]  [ Afacerea Calivita ]

  [ Cumpara CD-uri ]  [ Cumpara Carti electronice ]  [ Marturii clienti ]  [ Contact ]

{ Cum comand? }  { Cum platesc? }  { Despre livrare }   { Intrebari frecvente }


 

Copyright © 2003-2016 Dan Paunescu. Toate drepturile rezervate .

Acest site (cu peste 3.000 de pagini) este detinut si administrat de Paunescu Dan Georgica,
colaborator CaliVita International, singurul responsabil de continutul acestuia.

Reteaua CaliVita International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site.
Politica de Securitate Google